Λογοτεχνική εκδήλωση το Σεπτέμβριο Print E-mail

Η ΕΘΑΛ, ο Δήμος Λεμεσού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ελλάδας) με τη συνεργασία των Λεσχών Ανάγνωσης (της Λεμεσού) παρουσιάζουν τους συγγραφείς Σοφία Νικολαΐδου, Σάκη Σερέφα, Νίκη Τρουλλινού και Κώστα Λογαρά στη λογοτεχνική εκδήλωση

 

Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο

ΠΟΛΕΙΣ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Πεζογράφοι που ζουν και δημιουργούν σε Αδελφές ... Πολιτείες- οι Πρόσφατες εκδόσεις τους

Συντονίζει ο Τίτος Κολώτας. Ερευνητής της Ιστορίας της πόλης της Λεμεσού.

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ της ΕΘΑΛ

ακίνητα δήμου, Φραγκλίνου Ρούζβελτ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 7.00 μ.μ.

  

sofia_nikolaidou.jpg Η Σοφία Νικολαΐδου σπούδασε κλασική φιλολογία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας (διδακτορική διατριβή).
Εργάστηκε ως επιμορφώτρια φιλολόγων στις ΤΠΕ (2000-2003) και ως επιμορφώτρια των επιμορφωτών φιλολόγων στις ΤΠΕ (2007-2008, Κέντρο Επιμόρφωσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας) με αντικείμενο τη λογοτεχνία.
Έχει διδάξει το μάθημα της Λογοτεχνίας στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ (2001-2004).
Διδάσκει δημιουργική γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.


Έχει εκδώσει τέσσερα πεζογραφικά βιβλία
Ξανθιά πατημένη (διηγήματα, Κέδρος, 1997)
Ο φόβος θα σε βρει και θα’σαι μόνος (διηγήματα, Κέδρος, 1999) Πλανήτης Πρέσπα (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2002)
Ο μωβ μαέστρος (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2006)
Απόψε δεν έχουμε φίλους, (μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2010).


Επίσης, έχει εκδώσει τις μελέτες:
Διαδίκτυο και διδασκαλία (Κέδρος, 2001, σε συνεργασία με την Τερέζα Γιακουμάτου)
Λογοτεχνία και Νέες Τεχνολογίες. Από τη θεωρία στη διδακτική πράξη (Κέδρος, 2009)

καθώς και τις μεταφράσεις:
Nick Cave, Μπαλάντες για φόνους και άλλα τραγούδια (Κέδρος, 2005)
Ευριπίδη, Ελένη (Κέδρος, 2008. Παράσταση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γ. Παρασκευόπουλου το 2008-2009)
Σοφοκλή, Αντιγόνη (Κέδρος, Παράσταση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου το 2009-2010)

Έχει γράψει σενάρια για τηλεταινία (ΕΤ3) και για ταινία μεγάλου μήκους (Παρέες, σε συνεργασία με το σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα). Τα τρία τελευταία χρόνια συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του περιοδικού Δέκατα για το βραβείο ξένου μυθιστορήματος.

Έχει συμμετάσχει σε δεκαοκτώ ελληνόγλωσσες και οκτώ ξενόγλωσσες ανθολογίες λογοτεχνικών κειμένων.
Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες.
Από το 2001 συνεργάζεται με την εφημερίδα Τα Νέα για θέματα που αφορούν το βιβλίο.
[Πληροφορίες για το μυθιστόρημα "Απόψε δεν έχουμε φίλους"]
 

serefas.jpg

Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει εκδώσει 35 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες.

Το έργο του Αποστολή στον πλανήτη Γη ανέβηκε το 2010 στην Πειραματική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά.

Το έργο του Μαμ (βραβείο "Κάρολος Κουν" 2007 της Ένωσης Ελλήνων θεατρικών Κριτικών) ανέβηκε στο θέατρο "Αμόρε" σε σκηνοθεσία της Ελένης Μποζά, τον Οκτώβριο του 2006. Το έργο του Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο ανέβηκε στο θέατρο Αμαλία από την Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" σε σκηνοθεσία της Κορίνας Χαρίτου, τον Νοέμβριο του 2007. Το έργο του Λιωμένο βούτυρο ανέβηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, τον Φεβρουάριο του 2008. Το έργο του Σεμινάριο Βλακείας ανέβηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, τον Οκτώβριο του 2008.

Ακόμη, έχει γράψει το σενάριο για την ταινία μεγάλου μήκους "Ρουλεμάν", η οποία γυρίστηκε το 2004 σε σκηνοθεσία του Πάνου Καρκανεβάτου. Ποιήματα και πεζά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και σουηδικά. Είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων και σύμβουλος έκδοσης στο αμερικανικό λογοτεχνικό περιοδικό "Absinthe".

 

troullinou.jpg

Η ΝίκηΤρουλλινού γεννήθηκε στα Χανιά το 1953. Στα νεανικά της χρόνια οργανώθηκε στην Αριστερά και τελείωσε τη Νομική στην περίοδο της δικτατορίας. Κάτοικος Ηρακλείου από το 1979, άλλοτε δικηγόρος στο επάγγελμα και επί 20 χρόνια διδάσκουσα στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Ηρακλείου, από το 2001 διατηρεί ξενώνα στον Ψηλορείτη και ασχολείται με τον αγροτουρισμό.

Το 1995 εξέδωσε την πρώτη της συλλογή με διηγήματα με τίτλο Ένα μολύβι στο κομοδίνο, ενώ ακολούθησαν οι συλλογές Μαράλ όπως Μαρία και Και Φύσηξε νοτιάς...

Μάστορας της μικρής φόρμας, το 2009 δημοσίευσε στον Κέδρο το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο Μ' ένα καφάσι μπύρες, που αγαπήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς.

 

 

 

 

logaras.jpg

 

Ο Κώστας Λογαράς είναι Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1950 Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε σαν καθηγητής σε πολλά σχολεία. Το 1984 εργάστηκε στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο (ΕΠΛ) Πατρών. Απο το 1977 συνεργάζεται με την εφημερίδα Τα Νέα.

Το θεατρικό έργο Η τελευταία Μάσκα - Falimento βασίστηκε σε πραγματικό γεγονός που συνέβη στην Πάτρα την δεκαετία του 60΄, είναι η ιστορία μιάς γυναίκας που σκότωσε το παιδί του εραστή της για να το εκδικηθεί.

[Πληροφορίες για το μυθιστόρημα "Ερημιά στο βλέμμα τους"]
 Στηρίζουν: οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, τα βιβλιοπωλεία Κ. Π. Κυριάκου,  οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και οι Λέσχες Ανάγνωσης «Όμιλος Φίλων Βιβλίου/ Βιβλιοτρόπιο», «Διά-λογος» και «Πυρείον»

Χορηγός φιλοξενίας: Kapetanios Limassol Hotel

Είσοδος ελεύθερη- Πληροφορίες τηλ. 25 87 78 27

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: