Αρχείο - Άλλες δραστηριότητες
Η ΠΕΙΝΑ, του Χαράλαμπου Γιάννου στην Αθήνα Print E-mail

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

4 – 8 Οκτωβρίου 2016  │ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 


Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνει από τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου 2016 την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στη φετινή, τέταρτη, διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» θα παρουσιαστούν τρεις παραγωγές κυπριακών θεατρικών έργων, που ανέβηκαν στις κυπριακές θεατρικές σκηνές τη θεατρική περίοδο 2015-2016.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», με την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακού θεατρικού έργου από τα κυπριακά θεατρικά σχήματα, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δραστηριότητα προώθησης και ανάδειξης της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα.

Τρία κυπριακά θεατρικά έργα στην Αθήνα
Με το έργο του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Νεοφύτου, Μπαμ!, παραγωγή της Παραπλεύρως Παραγωγές, θα ανοίξει ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και σχεδιασμό φωτισμών του Ευριπίδη Δίκαιου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Κολιά, σκηνικά και κοστούμια της Μελίτας Κούτα, με 2ο σκηνοθέτη τον Μιχάλη Ασιήκκα και επί σκηνής τους ηθοποιούς Κώστα Καζάκα, Μάριο Στυλιανού και Ευριπίδη Δίκαιο.

Κάπου στη νεκρή ζώνη ακούγεται μια έκρηξη. Μέσα από τους καπνούς βγαίνουν δυο άντρες που τυχαία βρέθηκαν εκεί. Από τηνέκρηξη έχουν χάσει (προσωρινά) την ακοή τους. Ο ένας είναι Ελληνοκύπριος και ο άλλος Τουρκοκύπριος. Δεν γνωρίζει όμως ο ένας την ταυτότητα του άλλου. Διαπιστώνουν πως βρίσκονται σε ναρκοπέδιο και πως κάθε κίνησή τους μπορεί να αποβεί μοιραία, όμως η συνεννόησή τους με χειρονομίες και με κάποιες λέξεις που είναι κοινές και στις δυο γλώσσες οδηγεί σ’ένα πάρε-δώσε όλο παρεξηγήσεις. Ένας άνδρας, που μιλά μόνο ισπανικά και περνά τυχαία, προσπαθεί να τους βοηθήσει. Όταν ξαναβρίσκουν την ακοή τους και αντιλαμβάνονται την πραγματική τους ταυτότητα, η κωμικοτραγική κατάσταση κορυφώνεται.

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ θα παρουσιάσει το έργο Ήμουν η Λυσιστράτη του βραβευμένου συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου, σε σκηνοθεσία Λούκας Βαλέβσκι, δραματουργική επεξεργασία της Κωνσταντίνας Peter, μουσική των Κωνσταντίνου Τσιώλη και Λούκας Βαλέβσκι, κίνηση της Αριάνας Μαρκουλίδου, εικαστική επιμέλεια του Μιχάλη Παπαμιχαήλ και κοστούμια της Μυρτώς Σαρμά. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Μανδρή, Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλινίκου, Μαρίνα Μακρή.

Η Λυσιστράτη μεταφέρεται στο σήμερα, ανήμπορη έχει χάσει τα όπλα της και βιώνει τη ματαιότητα. Επανέρχεται με τη συνειδητοποίηση της αποτυχίας της να σταματήσει τους σκοτωμούς, το θάνατο και όλο τον πόνο του πολέμου. Γίνεται κριτική, σκληρή με τον εαυτό της, τους αγαπημένους της, με τον έρωτα και την ίδια τη ζωή. Ασχήμια, βία, θάνατος, αυτές είναι οι ειδήσεις και η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

Το κείμενο, με αναφορές στην αρχαία κωμωδία αλλά και σε σύγχρονα κείμενα, παρουσιάζει το δράμα πια της ηρωίδας, μέσα από αποσπασματικές και έντονες εικόνες της επικαιρότητας. Οι τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσονται στο ρόλο της Λυσιστράτης και της Μυρίνης. Ο λόγος και η κίνηση είναι διαρκώς σε μια πάλη αποστασιοποίησης από τις εικόνες του κειμένου.


Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, με την παράσταση του βραβευμένου έργου του Χαράλαμπου Γιάννου, Πείνα, παραγωγή της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (Ε.Θ.Α.Λ.) σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Γιάννου, σχεδιασμό φωτισμών του Βασίλη Πετεινάρη, με τους ηθοποιούς Τζωρτζίνα Τάτση, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Στέλιο Ανδρονίκου και Βασίλη Χαραλάμπους.

Οι γονείς ανησυχούν για το παιδί. Θέλουν να γίνει όπως παλιά. Ο υπερβολικός ζήλος, τους οδηγεί να χρησιμοποιήσουν κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο εκτός από τον πιο απλό - αυτόν της φροντίδας και αγάπης. Μια σειρά κωμικοτραγικών καταστάσεων περιγράφει, πώς μια συνηθισμένη οικογενειακή κρίση παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Το έργο Πείνα βραβεύθηκε με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, για το 2014.

Την Επιτροπή Επιλογής των παραστάσεων της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελούσαν ο Λέανδρος Ταλιώτης, Γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Σκηνοθέτης και η Λέα Μαλένη, Μέλος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Σκηνοθέτις.

*Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» επιχορηγείται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες
   Προπώληση εισιτηρίων:

▪ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)

•Ταμεία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, τηλ. 210 3418579

(Δευ. - Παρ. 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση)

      • Με πιστωτική κάρτα: τηλεφωνικά στο 210 3418579 (Δευ-Παρ. 11:00 - 14:00)

      • Ηλεκτρονικά: www.mcf.gr

▪ Εκδοτήρια της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου), 

Ωρ. λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00

Καταστήματα Forthnet-shops της εταιρείας Forth-crs κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας τους

ΚατάστημαSeretis Travel (Πανεπιστημίου 61, Αθήνα), τηλ. 2103251295

      Τιμές εισιτηρίων: €10  (γενική είσοδος) │ €5  μειωμένο*

*Το μειωμένο εισιτήριο περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:

Μαθητές/ Σπουδαστές/ Φοιτητές (+ Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εξωτερικού)/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ, ΚΚΔΙΘ)/ Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΤΟΕ & ΟΙΕΛΕ/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65 ετών

      Έναρξη παραστάσεων στις 9:00μ.μ.

Για γενικές πληροφορίες:
▪ Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας: τηλ. 210 3734934  / spititiskyprou.gr
▪ Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου:
www.ccoiti.com

 
Καμπάνια Στήριξης της Ε.Θ.Α.Λ. Print E-mail

Το 2016 είναι μια χρονιά που θα καθορίσει πολλά για τη πορεία, τη μελλοντική του επαγγελματικού θεάτρου στη Κύπρο. Αναπόφευκτα οι όποιες εξελίξεις θα επηρεάσουν και την ΕΘΑΛ, το πρώτο επαγγελματικό θεατρικό οργανισμό εκτός πρωτεύουσας, που αναγκασμένο «εκ γενετής» να παλεύει/δημιουργεί σε αντίξοες συνθήκες, σε ένα μη φιλικό περιβάλλον.

Read more...
 
20/4/2015 Θεατρικό Αναλόγιο στην Αθήνα Print E-mail

H EΘΑΛ σε συνεργασία με τη Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα παρουσίασαν την Δευτέρα 20 Απριλίου με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, δύο από τα έργα που βραβεύτηκαν στον Β’ Διαγωνισμό Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα.

Read more...
 
27/3/2014 Αποτελέσματα Β’ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη Κωστή Κολώτα Print E-mail

Στον συγγραφέα Γιάννη Αγησιλάου το Α’ βραβείο του
Β’Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα

Read more...
 
23, 24, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2013 Αναλόγια έργων Κυπρίων συγγραφέων Print E-mail

Δεκατέσσερα Νέα Κυπριακά Θεατρικά Έργα
στα πλαίσια του προγράμματος
PLAY

Read more...
 
8 Μαΐου 2012 Χοροθέατρο: Kreutzer Sonata Print E-mail

Η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Ασώματες Δυνάμεις παρουσίασε στις 8 Μαΐου 2012 με τη συνεργασία της ΕΘΑΛ στο Τεχνοχώρο, το έργο Kreutzer Sonata του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν σε σύλληψη / σκηνοθεσία και χορογραφία της Μάχης Δημητριάδου-Lindahl και συνεργασία με τους χορευτές.

Read more...
 
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Print E-mail

Η ΕΘΑΛ (Εταιρεία θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού) και το ΚΑΝΑΛΙ6 σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» διοργανώνουν ολοήμερο αφιέρωμα στη Ποίηση, με αφορμή τον εορτασμό της 21ης του Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Read more...
 
Σεμινάριο με τη Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλλη Print E-mail

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΜΠΟΥ-ΠΑΓΚΟΥΡΕΛΛΗ

Read more...
 
Θεατρικό Μουσείο Κύπρου και Βιβλιοθήκη της ΕΘΑΛ Print E-mail

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ), θέλοντας να υποστηρίξει την λειτουργία του υπό ίδρυση Θεατρικού Μουσείου της Κύπρου, στη Λεμεσό, αποφάσισε να δωρίσει σε αυτό, το αρχείο της που περιλαμβάνει περισσότερα από 650 κείμενα με έργα Κυπρίων και ξένων θεατρικών συγγραφέων.

Read more...
 
Διαγωνισμός συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού έργου Print E-mail

Μνήμη Κωστή Κολώτα: Διαγωνισμός Θεατρικού Μονόπρακτου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε το κοινό τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου στο Διαγωνισμό  Συγγραφής Θεατρικού Μονόπρακτου Έργου που προκήρυξε η ΕΘΑΛ στη μνήμη του Κωστή Κολώτα και με προθεσμία υποβολής των έργων τη 1η Δεκεμβρίου 2011.

Read more...
 
Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ 2012 Print E-mail

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, στις 21:00

Η τελετή απονομής μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Read more...
 
Σεμινάρια θεάτρου για όλους... Print E-mail

Διαλέξεις από το Μιχάλη Πιερή και τον Λάμπρο Λάμπρου...

΄Εχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια, από την εποχή του θεάτρου Πράξις, όταν για τελευταία φορά η ΕΘΑΛ οργάνωσε εργαστήρι για «μεγάλους» φίλους του θεάτρου. Ήταν ένα αίτημα, μια συχνή ερώτηση πολλών...

Read more...
 
Στρατής Τσίρκας: Η Σφραγίδα του Καλλιτέχνη Print E-mail

Το 2011 συμπληρώνονται 100 χρόνων από τη γέννηση του σημαντικότερου ίσως μεταπολεμικού πεζογράφου, του Στρατή Τσίρκα. Με την ευκαιρία αυτή η ΕΘΑΛ και η Εταιρεία Σπουδών της Σχολής Μωραίτη (Ελλάδας) αξιοποιώντας και την ιδιαίτερη σχέση του Τσίρκα με το Θεοδόση Πιερίδη και τη Κύπρο - συνδιοργάνωσαν το φθινόπωρο του 2011, 2ημερο Επιστημονικό Συμπόσιο στη Κύπρο.

Read more...
 
Το Γερμανόφωνο Θέατρο στην Κύπρο Print E-mail

Η ΕΘΑΛ και το Goethe Zentrum διοργάνωσαν στη Λευκωσία εκδήλωση με θέμα:

Το Γερμανόφωνο Θέατρο στην Κύπρο.

Παραστάσεις: Ποιος, Πότε, Γιατί... 

Read more...
 
«Έφυγε» ο ηθοποιός και συνάδελφος Μιχάλης Έλληνας... Print E-mail

Ποιος το περίμενε, το καλοκαίρι του 2010, πώς ο Μιχάλης θα ανέβαινε για τελευταία φορά στο σανίδι... Πρωτοσυνάντησα τον Μιχάλη «θεατρικά» στην Αθήνα τη δεκαετία του ’80, στο Νησί της Αφροδίτης στο θέατρο ΚΑΒΑ και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση η χαρακτηριστική του φωνή.

Read more...
 
Τιμητική Εκδήλωση για τη Μόνικα Βασιλείου Print E-mail

Η ΕΘΑΛ τίμησε τη Μόνικα Βασιλείου

Τη Μόνικα Βασιλείου, την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη του θεάτρου στη Κύπρο, την πρωταγωνίστρια, τη δασκάλα- τη λεμεσιανή σκηνοθέτιδα της παρθενικής της παραγωγής το 1989, με το Βροχοποιό του Ρίτσαρντ Νας τίμησε η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού μαζί με το Δήμο Λεμεσού τη Δευτέρα 1η του Νοεμβρίου 2010, στο Τεχνοχώρο της στη Λεμεσό.

Για τη ζωή και τη καλλιτεχνική  προσφορά της Μόνικα Βασιλείου στη Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και τη πρώην Σοβιετική Ένωση μίλησαν οι Ανδρέας Χρίστου(Δήμαρχος Λεμεσού), Χριστάκης Γεωργίου (κριτικός θεάτρου, Πρόεδρος ΔΣ ΙΤΙ Κύπρου), Αντιγόνη Δρουσιώτη-Σολομονίδου (Δημοσιογράφος), Άλκη Ζέη (συγγραφέας), Στέφανος Ληναίος και Κίττυ Αρσένη (ηθοποιοί).

 

Read more...
 
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ, ΓΙΟΡΤΑΣΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΕΘΑΛ Print E-mail
Από το ανέβασμα της παράστασης του έργου του αμερικανοαρμένιου Ρίτσαρντ Καλινόσκι, ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ το Φεβρουάριο του 2000 σε σκηνοθεσία του Βαρνάβα Κυριαζή μέχρι την πρεμιέρα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του έργου του Ισραηλινού, Ιλαν Χατσορ, ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ σε σκηνοθεσία του Μηνά Τίγκιλη έχουν περάσει δέκα χρόνια... στο μεταξύ, η ΕΘΑΛ, το θέατρο στη Λεμεσό έχει ανεβάσει 110- παρακαλώ - θεατρικές παραγωγές.
Read more...
 
Ο θεατρικός συγγραφέας Σάκης Σερέφας Print E-mail

Η ΕΘΑΛ παρουσίασε το θεατρικό συγγραφέα Σάκη Σερέφα

 

Η Λέσχη ανάγνωσης της ΕΘΑΛ, διοργάνωσε ανοικτή εκδήλωση με το Σάκη Σερέφα στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11.30 π.μ. με κύριο θέμα συζήτησης το θεατρικό του έργο Μαμ.
Read more...
 
Τον Ιούνιο στη Λεμεσό ο Ανδρέας Στάικος Print E-mail
staikos01.jpgΟ θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Στάικος είναι ο κατεξοχήν μεταφραστής στα ελληνικά του Μαριβώ. Μεταφράσεις του στο παρελθόν έχουν παρουσιάσει το Θέατρο ΕΝΑ (Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη) και η ΕΘΑΛ/θέατρο Πράξις (Ο Θρίαμβος του Έρωτα σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.)
Read more...
 
Εκδηλώσεις- συζητήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης Θεατρικού Βιβλίου για το 2010 Print E-mail
Η Λέσχη Ανάγνωσης Θεατρικού Βιβλίου ασχολήθηκε το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο με την ανάγνωση του βιβλίου Ιστορία του θεάτρου  της συγγραφέως Φύλλις Χάρτνολ. Στη παρούσα φάση συμμετέχουν 10-12 άτομα.
Read more...
 
Ο Δικηγόρος - Θεατρικό Αναλόγιο Print E-mail

Η ΕΘΑΛ παρουσίασε το έργο Ο Δικηγόρος (1928) του Ευγένιου Ζήνωνος

12 Δεκεμβρίου 2008 Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ στις 8:30 μ.μμ

 
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2